dissabte, 28 de març de 2009

CIGRONS A LA CATALANA


Aquesta és una recepta de llegums que ens agrada molt(hi ha quatre canvis de la recepta original). Està treta del llibre de la Montserrat Seguí que per mi va ser dels primers contactes amb la cuina en els anys 85-86, ja que vaig tenir el plaer d’anar a la seva escola de cuina del carrer València durant tres anys i on vaig aprendre a fer uns quants plats.





CIGRONS A LA CATALANA

Ingredients

2 pots de cigrons o 300-400 gr secs (posats en remull la nit abans)
2 ous
100 gr de panses
1 ceba
1 gra d’all
2 tomàquets
400 cc d’aigua
25 gr d’ametlles torrades
Julivert.

Feu els ous durs i reservar.Rentar les panses i deixar-les en remull una mitra hora.
Poseu en una cassola els cigrons cuits juntament amb les panses escorregudes.
Feu la salsa : sofregir la ceba tallada prima i els tomaquets a trossos, quan comenci a agafar color afegir una cullerada de farina i remeneu fins que es torri una mica. A continuació aboqueu-hi l’aigua o brou i la picada d’all, julivert i ametlles.La salsa es pot passar pel xino i queda més fina.
Deixeu que es cogui uns 10 minuts a poc a poc i afegiu els cigrons i deixar coure uns 10 minuts més.
Una vegada fet posar els ous durs ratllats per sobra.

Esperu que us agradi !!

AMANIDA VISTOSA


AMANIDA VISTOSA

Ingredients
Endívia
Enciam
Formatge de cabra, manxego i roquefort
Nous
Espàrrecs de marge

Passem els espàrrecs per la paella fins que quedin cruixents.
Muntem l’amanida de la millor manera perquè quedi ben vistosa.

Aquesta amanida la va portar un amic en Beni en un dels molts dinars o sopars que fem habitualment.
Tots vam quedar sorpresos de la vistositat i li vaig prometre que la penjaria en el bloc.
Així es que aquí la teniu!
Espero que us agradi!!

dimecres, 25 de març de 2009

BRAÇ DE GITANO AMB NATA I MADUIXES



A casa casi cada cap de setmana hi ha algun dinar o sopar i sempre preparo alguna cosa que els hi pogui agradar.En aquesta ocasió vaig aprofitar la recepte del braç de gitano per omplir-lo amb els primers freses de la temporada.

BRAÇ DE GITANO FARCIT DE NATA AMB MADUIXES
Ingredients
Braç de gitano
3 ous
100 grs de farina
100 grs de sucre
1 culleradeta de Royal

Farcit
500 ml de nata per muntar
Maduixes

Barrejar els rovells amb el sucre fins que quedi una crema fina, afegir la farina amb el llevat i després les clares muntades a punt de neu.

Posar paper de forn a la safata del forn i escampar la pasta que quedi amb un gruix per tot igual. Enfornar a foc fort 200ºC uns 8-10 minuts.
Just treure’l del forn girar-lo a sobre el marbre i treure-li el paper de forn, tapar-lo amb un drap de cuina per conservar la humitat.

Una vegada freda s’omple amb la nata muntada i les maduixes amb una mica de sucre per donar un punt dolç.

Espero que us agradi!!!

dilluns, 23 de març de 2009

TRUITA D'ESPINACS



TRUITA D’ESPINACS

Ingredients

3 ous
Fulles d’espinacs
Panses i pinyons
Sal i pebre

Els espinacs com que són del nostre hort jo els rento molt bé i els cuino en una paella amb la mica d’aigua d’haver-los netejat.Afegeixo les panses i pinyons quan ja estan casi cuits.

Bato els ous, poso sal i pebre i afegeixo els espinacs per fer la truita.

Espero que us agradi!!.
Ah! La truita és tant groga perquè els ous són de les nostres gallines!!!!

Així és que tot queda a casa.

BRAÇ DE GITANO AMB NATA I NOUS AMB MEL



Aquest braç de gitano el vaig fer per anar a una calçotada a casa d’uns amics, els Lins que cada any preparen aquest típic dinar de terres catalanes. Els calçots varen ser boníssims i tothom va portar postres per acabar un bon dinar de germanor.


BRAÇ DE GITANO FARCIT DE NATA AMB NOUS I MEL

Ingredients
Braç de gitano
3 ous
100 grs de farina
100 grs de sucre
1 culleradeta de Royal

Farcit
500 ml de nata per muntar
nous i mel

Barrejar els rovells amb el sucre fins que quedi una crema fina, afegir la farina amb el llevat i després les clares muntades a punt de neu.

Posar paper de forn a la safata del forn i escampar la pasta que quedi amb un gruix per tot igual. Enfornar a foc fort 200ºC uns 8-10 minuts.
Just treure’l del forn girar-lo a sobre el marbre i treure-li el paper de forn, tapar-lo amb un drap de cuina per conservar la humitat.

Una vegada freda s’omple amb la nata muntada i les nous que les he barrejat amb mel liquida per donar un punt dolç.

Espero que us agradi!!!

BRAÇ DE GITANO DE FORMATGES FARCIT AMB PEBROTS


He celebrat el meu aniversari amb un grup d’amics i per l’ocasió vaig triar aquest braç de gitano que es fa amb formatges i es salat i no dolç.
Espero que us agradi




BRAÇ DE GITANO DE FORMATGE AMB PEBROTS

Ingredients base:

60 gr de formatge fresc (burguitos)
150 ml de nata
4 ous separades les clares dels rovells
200 gr de manxego o Gruyere
3 culleradetes d’herbes (farigola, julivert…)
Sal i pebre
Mantega i parmesà ratllat pel motlle.

Escalfar el forn a 200ºC, folrar una safata de forn amb paper de forn, untar amb mantega i espolsar el Parmesà.
Barrejar el formatge tendre amb la nata fins que quedi fi, afegir els ous a poc a poc i desprès el Manxego ratllat les herbes sal i pebre.
Muntar les clares a punt de neu i afegir-les a poc a poc perquè no es baixin.
Posar tota la barreja a la safata fent que quedi una capa d’uns 8-10 mm. Enfornar entre 12-15 minuts.
Tallar un tros de paper d’alumini i posar Parmesà per sobra, quan el braç està cuit es gira a sobra del paper de plata i es treu el paper de forn.
Deixar que es refredi el braç abans d’omplir-lo.


Farcit:

Una llauna de pebrots del piquillo
1 terrina de Philadelphia
Base feta amb Gruyere.

Una vegada freda s’escampa el formatge i a sobre es posen els pebrots, s’enrotlle com els braços de gitano dolços i s’adorna amb formatge o pebrots.

Queda molt bé acompanyat d’una salsa de iogurt amb herbes fresques.

Espero que us agradi!!

dimarts, 10 de març de 2009

BACALLÀ AMB TOMÀQUETS I PEBROTS


El bacallà a casa ens agrada molt i sempre en tinc de salat o de congelat per fer-lo en un moment.



Es pot fer de moltes maneres, però aquí us presento una facileta , per fer un dia de cada dia.









BACALLÀ AMB TOMÀQUETS I PEBROTS.

Ingredients:
8 talls de bacallà dessalat o congelat
1 pot de tomàquets sencers ( de quilo)
4-5 alls
1 pebrot vermell
Sal, oli i julivert

Si comprem el bacallà salat, a casa el que fem es posar-lo amb aigua amb la pell cap a dalt durant un mínim de tres dies i un màxim de cinc i el vespre del dia que el volem fer canviem l’aigua, desprès pel matí i desprès abans de cuinar (tres vegades en total), així queda al punt de sal.

Per començar enfarinem el bacallà dues vegades espolsant-lo be i el fregim a la paella (amb la pell tocant la paella). El posem amb paper de cuina per desgreixar.

A la cassola de fang posem oli, trenquem els alls, tallem el pebrot a tires primes i ho fregim una mica, desprès afegim el tomàquet triturat (quan no tinc del meu hort, prefereixo triturar-lo jo mateixa) i deixem que cogui a poc a poc.
Després posem el bacallà que fagi una mica de xup-xup.

Adornem amb julivert (també del meu hortet)

Espero que us agradi!

dimecres, 4 de març de 2009

TORTADA DE TARONJA




Uf!! Ja fa una setmana que a Ciutadella vàrem celebrar “sa sobrassada”, “es darrer dimarts”, bé, una festa que serveix per trobar-te amb els amics a la vora d’un foc per torrar sobrassada, menjar i beure bé. Per l’ocasió vaig fer aquest pastis d’ametlles que aquí diuen tortada.
Espero que us agradi!



TORTADA DE TARONJA

Ingredients:
2 taronges
250 grs d’ametlla crua pelada (si la trobeu amb pell escaldeu-la amb aigua i peleu-la)
250 grs de sucre
4 ous
1 sobre de Royal


A les taronges els hi tallem la part de dalt i baix i les posem a bullir amb aigua fins que s’estovin. (Amb pell)
Triturem les ametlles.
Barregem el sucre amb els rovells d’ou i el sobre de llevat fins que quedi cremós.
Desprès afegim les taronges triturades,les ametlles i les clares a punt de neu. Es barreja tot bé i es posa en un motlle desemmotllable uns 40 minuts a 180-200ºC.
Una vegada freda desemmotlleu-lo i decorar segons gustos (jo vaig posar coco ratllat, taronja, fulles de menta i una cirereta)

dilluns, 2 de març de 2009

LLENTIES DE CASA


Dijous vàrem fer llenties a casa i com que a tots ens agraden molt les poso en el blog per si algú s'anima.
Veureu a la foto com unes mongetes blanques però realment és soja blanca que l'afegim a vegades per millorar el plat en quant a proteïnes.



Ingredients

250 gr de llenties
1 tomàquet
1 ceba
3-4 alls sense pelar
1 pastanaga
1 osset de pernil o un trosset
4-5 tallets de xoriço
4-5 tallets de botifarra negra
1 fulla de llorer
Sal, pebre i oli.


Posar a remullar tot la nit les llenties amb aigua.
Posar a l’olla a pressió les llenties, la ceba pelada, la pastanaga pelada i en dos trossos, els alls sense pelar, la fulla de llorer, el xoriço i la botifarra, la sal, un raig d’oli i una mica de pebre negre tapar d’aigua i una miqueta més.
Amb la meva olla a pressió quan comença a sortir vapor són 7 minuts.


Espero que us agradin!!