L’any passat una amiga en va trobar en el
súper i em va demanar: què tens en el bloc els bunyols de Tots Sants? I jo tota
convençuda li vaig dir que si. Quina va ser la meva sorpresa en veure que no
els tenia posats. Em vaig posar a la feina i aquí us presento els meus bunyols.
A Menorca, es fan ben diferents que a
Barcelona (recepta que si que tinc posada en el bloc) i per això aquest any no
podia passar de posar-los, hi ha gent que els fa amb patata, altres en moniato,
i altres mig i mig, també hi ha gent que els fa amb mantega, seu (llard) o
mantega de pagès ( una mantega feta pels pagesos), jo els he fet amb mantega hi
ha obtingut
l’aprovació de tots els de casa.
A més a més, avui la meva filla n’havia de
portar a l’institut per poder vendre’ls i així fer una mica de calaix pel
viatge de final de curs, així que ja em veieu a les 6’30 del matí fregint
bunyols i preparant una safata per dur a classe!
BUNYOLS DE VENT DE TOTS SANTS (MENORCA)
300 g de moniato o patata
100 g de mantega
100 g de sucre
400 g de farina
1 ou
25 g de llevat
El primer que farem per fer els bunyols és
bullir la patata o el moniato pelats fins que estiguin tendres.
Una vegada cuit ho passarem en un bol i deixarem que es refredi una mica per tot
seguit aixafar-ho amb una forquilla.
Amb una mica de l’aigua de coure les patates o
el moniato dissoldrem el llevat i reservarem.
Amb la patata o el moniato ben aixafat li
afegirem el sucre, l’ou batut, la mantega, el llevat i finalment la farina, que
l’haurem passada pel sedàs.
Tota aquesta pasta l’haurem de pastar bé i
deixar llevar un parell d’hores.
Si no els podem fregir en aquest moment, posarem
la pasta en una bossa de plàstic i ho deixarem a la nevera fins el moment de
fregir, traient la pasta uns minuts abans perquè se temperi.
Una vegada llevat, escalfarem en una paella
força oli de gira-sol (l’oli ha d’estar calent, sense fer fum) i amb les mans
mullades amb l’aigua de coure la patata o el moniato, farem boletes que en el
moment de tirar-les a la paella els hi haurem de fer un forat en mig amb l’ajuda
del dit polze.
Una vegada cuits els empolsimarem amb sucre,
mel o arrop.
* L’arrop és un xarop fet amb figues de moro o
altres fruites com meló, raïm i cuit molt a poc a poc fins que té la textura d’un
xarop espès.
Espero que us agradin!
Bon dia, Sílvia.
ResponEliminaA mi m'encanten els bunyols i no sabia que per Tots Sants es feien a Menorca. M'encanta saber-ho i ara, gràcies a tu, saber-los fer!
Una besada,
Xavier
Bon dia!
ResponEliminaJo intentare fer-los amb fructosa en lloc de sucre.
Ja et dire dimecres com han sortit.
Petons
M'encanten el Bunyols; aqui el fem per semana santa . No sabia que a menorca els fesin per tots Sant .son molt diferents però han de ser bonissims amb la pinta que tenen. T'han quedat de luxe .ja veures com els vendrà tots la teva filla .
ResponEliminaPetons
Es veuen boníssims!!! un petonet
ResponEliminaMira, amb tantes tradicions culinàries que ja no ser quan es menja cada cosa. A vegades em pregunto, els panellets són per tots sants o setmana santa? i amb els bunyols amb passa el mateix. A casa els bunyols sempre els havíem fet per setmana santa, encara que veient aquesta plata em sembla que també m'apunto a la tradició de bunyols per tot l'any.
ResponEliminaQue bons han de ser, i que bonics t'han quedat tots!
Una abraçada i feliç diada de tots sants!
Com m'encanten es bunyols!!!!i aquests tenen una pinta!!!!!no sabía que a menorca feien per a tot sants!!!a veure si m'anim a fer-ne, fa molt de temps ho vaig intentar, però em varen sortir sense forat i un poc tirosos, així que provaré la teva recepta, encara que no crec que tengui la mateixa manya que tú per a fer-los!!!!!
ResponEliminaEm xiflen els bunyols! He descobert que es feien a ses illes per la Receota del 15, que gent de Mallorca en va fer de moniato! Boníssims!
ResponEliminaPetonets
Sandra
Xavier:gràcies a tú per fer-los.
ResponEliminaEugènia: ja em diràs alguna cosa dimecres, a veure com van!
Quima: aquí només es fan per Tots Sants, per Setmana Santa són típiques les formatjades.
Mª Josep: surten boníssims i amb poc material en fas molts!
Gemma: la tradició mana, però es poden fer sempre que vinguin de gust!
Va de pan: jo vaig deixar reposar la pasta a la nevera tota la nit i la veritat en quedat ben esponjosos!
Els fogons de la Bordeta:tens tota la raó, es poden fer amb moniato o patata.
No en tenia coneixenement d'aquests bunyols de Tots Sants, s'hauran de provar!
ResponEliminaEm penso que els provaré de fer!
ResponEliminaPer cert.....es pot substituir la mantega per oli????
Gràcies per endavant!!!
Olga
Hola "La cuina de l'Olga" jo provaria de posar a poc a poc l'oli que no sigui que et quedin massa tous.
ResponEliminaJa diràs com et surten!!!