diumenge, 13 de gener del 2013

PANADES ( primera part)




Aquesta és d’aquelles receptes que fa il·lusió fer-la perquè me la va donar una amiga de LLubí(Mallorca) després de provar-les a casa seva i constatar que estaven boníssimes.
Quan vem tornar a Menorca només pensava en les panades, però no va ser fins que vem tornar a Mallorca al cap d’un parell de mesos que vaig comprar el motlle d’allà i les vaig fer tot d’una però ja sigui per una cosa o per una altra no les havia penjat i ara ha arribat l’hora ja que fa uns dies vaig començar un curset de formatjades (panades en mallorquí) i amb aquesta recepta us vull ensenyar les diferències entre les dues illes.







PANADES ( primera part)


1k farina de pa
275 g de seu
2 rovells d'ou
1 ou
1 gotet de cafè d'oli d’oliva
3 gotets de cafè d'aigua tèbia
40 g de llevat de pa

1kl de pèsols

3 carxofes

2 cebes blanques o tendres

2 kl carn (xai,pollastre,gall dindi,conill)

Opcional una mica de sobrassada
 
Per començar desfarem el llevat amb  dos gotets d’aigua, afegirem el seu i
 el gotet d’oli. Una vegada tot junt afegim els rovells, l’ou i la farina
 i anem afegim el tercer got d’aigua i amassarem fins tenir una massa ben 
lligada i elàstica.
 
Separem la massa en porcions, una més gran per fer la base i una més petita
 per la tapa. Amb l’ajuda del motlle fem la cassoleta, l’omplim amb els 
ingredients triats, tapem amb l’altre porció i fem el fistó.
Han de coure 1h 30 minuts a 180º. Vigilant que no es facin massa!
Aquesta és la recepta típica de Mallorca, però jo vaig fer una petita trampa
 i el farcit el vaig fer de carn de be.
 
 
 
 
 
 
 
Espero que us agradi! 
 
 
 
 




6 comentaris:

  1. Una entrada moooooolt interessant.
    La Setmana Santa de l'any passat vais fer un stage a un forn de Mallorca i vam fer panades, robiols i crespells, típics de setmana santa. Les de xot amb sobrassada eren boníssimes! I els robiols de brossat també.
    A tu t'han quedat ben iguals que les d'allà ;)

    ResponElimina
  2. T'han quedat beníssim. No havia sentit dir mai que hi havia motlles per fer panades, i això que som ben mallorquina. On els venen? Una cosa: a Mallorca, pel que jo sé,la carn que es posa a les panades és de be. El que passa és que hi ha gent que no li agrada i hi posen porc, conill i fins i tot pollastre. Però les autèntiques són amb be, com les has fet tu. Si vols veure la versió que feim a casa, és aquesta:

    http://www.bojosperlacuina.com/seccions/receptes/panades/

    ResponElimina
  3. Hola Mª Antònia: he entrat al teu bloc i les he vist ( et volia contestar per mail però no l'he trobat). Jo vaig comprar el motlle a la fira de l'oli de Caymari, però són gent que estan a casi totes les fires perquè ara per Sant Antoni segur que venen a Ciutadella i afegiré uns quans motlles més!!!!

    ResponElimina
  4. però que bones!!! m'encanta aquesta recepta es deliciosa!

    ResponElimina
  5. Aquesta formatjada l'has de fer qal juliol, que no estigui massa calenta, però igual de bona. Jo vull tastar-la, que dic, vull menjar-la. Ton pare ho esperará, no me defraudis, ¡eh! Un peto filla

    ResponElimina

Ànims deixeu comentaris!!!!