dijous, 29 de setembre del 2011

PASTÍS D'AVELLANES


Aquest pastís d’avellanes és per felicitar a tots els Miquels, Gabriels  i Rafels. És un pastís contundent, per això feu un dinar suau que després se l’han de menjar, encara que ha casa sempre hi ha un bon racó pel dolç, així que jo no tinc problemes!
Felicitats a tots els que fan festa i en especial els de la meva família i els amics, Quel, Rafa, Biel i encara que no li toca del tot en Toni Miquel.



  
PASTÍS D’AVELLANES
Ingredients:

250 g de sucre
150 g d’avellanes
150 g de margarina
150 g de farina
1 sobre de Royal
3 ous

Crema de mantega:
2 rovells
250 g de mantega
100 g de sucre llustre
1 culleradeta de nescafé

Cobertura de xocolata:
110 ml de llet calenta
160 g de xocolata de cobertura
150 g de mantega

Per fer el pastís , primer de tot, piquem o triturem les avellanes per després barrejar-les amb el sucre, la margarina i els ous fins obtenir una crema.
Després afegim la farina passada pel sedàs i el sobre de llevat, ho barregem tot molt bé i ho enfornem al forn calent a 180º uns 40 minuts. Jo ho faig amb un motlle desenmotllable, posant paper de forn a la base, i així el puc desmuntar molt bé.
Deixem refredar del tot, és millor fer-lo el dia abans.

Crema de mantega: s’han de treballar els rovells amb el sucre llustre, ben barrejats i llavors anar afegint trossos de mantega per anar-la incorporant a poc a poc i la culleradeta de cafè. 
Una vegada feta, partirem el pastís per la meitat i farem una capa generosa d’aquesta crema.

Cobertura de xocolata:
Desfem la xocolata i la mantega a foc fluix fins que es barregin bé.
Escalfem la llet sense que bulli i l’afegim a la barreja anterior.
Sense deixar-la refredar la tirem per sobre del pastís sense tocar-la ni allisar-la amb cap espàtula, així quedarà ben brillant.
Amb la resta de crema de mantega fer els adorns que vulgueu.

Espero que us agradi!








dissabte, 24 de setembre del 2011


PIZZA EN FORN DE LLENYA
El meu forn de llenya petit


A casa sempre ens va agradar poder cuinar en un forn de llenya, per això, quan vàrem construir la nostra casa, aquest element no podia faltar. Hi ha que dir, que posats a fer, tenim un de petit a la cuina i un de molt més gran per quan cuinem amb els amics.
Quan arriba la fresca acostumem a fer unes bones pizzes, pa, coques, cabrit al forn, o porcella.
En aquesta recepta us vull presentar la base de pizza d’en Richard Bertinet, però cuita al forn de llenya on guanya sabor i textura.
Ingredients:
15 g de llevat
500 g de farina de força
10 g de sal
50 g d’oli d’oliva
320 g d’aigua
Per començar esmicolarem el llevat per damunt de la farina, després afegirem la sal, l’oli i l’aigua. Poc a poc anirem treballant aquesta massa de forma que es vagi desenganxant de les mans i del marbre.  El que s’ha de fer és estirar la massa i aixecar-la perquè vagi agafant aire per després tornar-la a plegar damunt d’ella mateixa fins que formem una bola que deixarem reposar un mínim d’una hora a la nevera ( es pot deixar tota la nit), així com diu ell mateix millorarà el sabor i quedarà més cruixent.
Una vegada deixada reposar la massa, la dividirem en tres parts per fer tres pizzes.
Jo les vaig fer de formatges , pernil dolç i tonyina.
Posem una base de tomàquet fregit, a sobre els formatges que ens agraden ( Manxego, Emmental i Roquefort) i  la tapo amb mozzarella ratllada. Quan surt del forn poso l’orenga ja que així no es crema.
Fixeu-vos amb les bombolles!
Per la de pernil dolç o salat, poso el tomàquet, distribueixo els talls de pernil i la tapo de mozzarella. Després de coure-la poso l’orenga ( com ja he explicat abans).
A la de tonyina, posem el tomàquet  fregit, esmicolem la tonyina per damunt, unes quantes tàperes i mozzarella.
Quan les començo a preparar ja comencem a cremar llenya per tenir un bon caliu i que  el forn estigui a la temperatura adequada en el moment en el que ja les tinc llestes.
Espero que us agradin!
Les posem al forn de llenya una mica enfarinades per sota i en uns 10 minuts estan delicioses per menjar.
Espero que us agradin!

diumenge, 18 de setembre del 2011

PANETS AMB MANTEGA TORRADA



Els panets que avui us presento tenen la mida i textura ideal per esmorzar els nens a l’escola. El que jo faig es fer-ne prou i congelar uns quants, així cada dematí  trec els necessaris, els omplo i s’enduen un bon esmorzar. Hi ha que dir que els que no anem a l’escola també ens en duem d’aquests panets!


Ingredients:
500 g de farina
10 g de sal
280 ml d’aigua
15 g de llevat
30 g de mantega
15 g de sucre
10 g de llet en pols ( si no tinc llet en pols poso una mica de llet i menys aigua)
Seguint la recepta del Xavier Barriga el primer que hi ha que fer es torrar la mantega fins que estigui fosca i deixar-la refredar.
A la pastadora posarem tots els ingredients secs en una marxa lenta i anirem afegint l’aigua i la mantega a poc a poc. Després augmentarem la velocitat i deixarem que pasti fins formar una massa elàstica.
Retirarem la massa de la pastadora i formarem unes 10 boles que enfarinarem i deixarem reposar uns 30 minuts tapades amb un drap humit.
Passat aquest temps de repòs formarem els panets fent petits doblecs cap al centre i els deixarem reposar damunt un drap enfarinat fins que augmentin el seu volum.
Una vegada passat el temps de ferment  es giren i es posen a la safata del forn esquitxats amb aigua, per coure’ls  amb humitat (posar una olla amb aigua dins el forn per generar vapor) a uns 220º durant uns 16-18 minuts.
Espero que us agradin!



dissabte, 17 de setembre del 2011

MAGDALENES

Aquestes magdalenes les faig sovint, però canviant el gust, ja sigui amb xocolata, amb taronja, amb llimona o amb anís com aquesta vegada. La recepta surt del llibre del Xavier Barriga “PAN” però fent petits canvis, com l’oli que en poso d’oliva o l’anís en lloc de la canyella.
Són petits canvis que fan que a casa els hi agradin més.
Surten unes 16 magdalenes, però podeu estar ben segurs que amb un tres i no res no us en quedarà ninguna!

MAGDALENES
 Ingredients:
125 g d’ous (4 ous)
 175 g de sucre
60 ml de llet
190 ml d’oli
210 g de farina
5 g de llevat Royal
Pell de llimona i 2 gotes d’essència d’anís

Agafem els ous i el sucre i els batem fins que la barreja estigui ben homogènia. Després hem d’anar afegint la llet i l’oli a poc a poc . Una vegada tot barrejat afegim el Royal, la raspadura de llimona i les gotes d’anís per finalment afegir la farina passada pel sedàs. Barregem molt bé aquesta pasta i l’hem de deixar reposar a la nevera un mínim d’una hora (si és més no passa res). Escalfeu el forn a 250º. Passat el temps de repòs, ompliu els motlles de magdalenes amb la pasta fins una mica més de la meitat i s’enforna uns 14 minuts, baixant la temperatura a 210º.

Si podeu aguantar deixar-les refredar i a berenar!!!

Espero que us agradin!

dimecres, 7 de setembre del 2011

"SALPICÓN" ???




I avui per sopar… “salpicon”, no ser com dir-ho amb català, així que des d’aquesta finestra oberta a tothom que algú em doni la paraula correcta.Per aprofitar els pebrots de l’hort i les cebes collides pel mes de juny, els ous de les meves gallines i la calor que encara està fent he volgut fer aquest plat ben fresquet.
Ingredients:

4 patates
150 g de surimi
100 g de gambes
100 g de pebrot verd
100 g de pebrot vermell
50 g de ceba2 ous durs
200 g d’oli
50 g de vinagre
Sal i pebre


Les patates són el que ens farà de base en aquest plat. Es poden fer bullides amb pell o al microones. Jo les faig al microones, ben rentades, les pelem i les punxem, després les posem en un bol amb una mica d’aigua i les tapem per coure-les uns 14 minuts a 900w. Una vegada cuites i fredes les pelem i les tallem fent llenques d’un cm.Les gambes si són fresques, les fregim una mica, les pelem i reservem. Xafem les pells i els caps i reservem per a la vinagreta el suc que surt.Per fer el “salpicón” es piquen tots els ingredients a mà o amb picadora fins deixar-los a la mida que més ens agradi. Afegir sal i pebre.Després es fa la vinagreta amb l’oli i el vinagre i el suc de les gambes, fent una bona batuda amb el batidor.Una vegada fet es barreja la vinagreta amb el “salpicón”.Per muntar el plat es posa una base de patata, a sobra el “salpicón” i després una gamba per decorar.S’ha de servir ben fred, que així refresca molt més.
 
Espero que us agradi!