Aquesta recepta té una historia mooooolt
llarga. Tinc una amiga eivissenca que sempre que va a Eivissa porta alguna
especialitat de l’illa.Una d’aquestes especialitats va ser fa molts d’anys un
flaó.
Això ja em va picar la curiositat, ja que la barreja de formatge i herbasana
em va agradar de tot d’una. Han anat passant els anys i per coses de feina he
hagut d’anar a Eivissa sovint i des de
la primera vegada que vaig dur un Flaó a casa, ja no em vaig poder escapar cap
vegada de portar el pastís. Fins que vaig dir: ja n’hi ha prou, l’he de fer jo
mateixa!. Llavors vaig demanar-li a la meva amiga Lina (l'eivissenca) una
recepta de casa, res de buscar per Internet, jo volia la de casa seva, finalment
la recepta va arribar i em vaig posar mans a la cuina ràpidament. Els amics venien a fer el cafè i jo els volia
sorprendre amb un flaó i així in situ que em fessin totes les crítiques
possibles. Però la primera que l’havia de provar era la Lina, que era ella l’especialista
i després ja vaig deixar que el provessin tots els altres. Mentre el provava jo
me la mirava a veure si em donava l’aprovació i per fi va dir: si, li falta una
mica d’herbasana, però ha quedat bo!. Jo em vaig donar per satisfeta!
Com veureu a la recepta s’ha de fer amb formatge
fresc d’ovella o de cabra perquè tingui més gust, però no en vaig trobar i el
vaig fer amb formatge fresc de vaca sense sal. La meva amiga va ser
condescendent ja que a mi em va faltar el gust del formatge de cabra!!!
FLAÓ
Massa:
250 g de farina
1 ou
50 g de mantega
50 g d’oli
Llavors de fonoll, matafaluga o anís
1 culleradeta de llevat
50 g de sucre
Ratlladura d’una llimona
Farcit:
800 g de formatge de cabra i/o ovella ( jo
vaig posar formatge tendre ecològic sense sal de vaca)
6 ous
400 g de sucre
2 cullerades ben plenes d’herbasana ( no
menta)
Barregem la farina amb el llevat, el sucre,
les llavors de fonoll,i la ratlladura de llimona, després afegim la mantega
pomada i l’oli, juntament amb l’ou i anem amassant fins formar una pasta bona d’estirar
amb la qual folrarem un motlle d’uns 24 cm de diàmetre. Si us queda massa trencada
afegiu una mica de llet.
Farcit:
Amb el minipimer triturem el formatge, afegim
els ous, el sucre i l’herbasana i ho barregem tot molt bé.
Omplim el motlle i enfornem amb el forn calent
aproximadament a 180-200º uns 30-35 minuts.
Espero que us agradi!