diumenge, 29 de gener del 2012

FLAÓ







Aquesta recepta té una historia mooooolt llarga. Tinc una amiga eivissenca que sempre que va a Eivissa porta alguna especialitat de l’illa.Una d’aquestes especialitats va ser fa molts d’anys un flaó. 

  Això ja em va picar la curiositat, ja que la barreja de formatge i herbasana em va agradar de tot d’una. Han anat passant els anys i per coses de feina he hagut d’anar a Eivissa sovint  i des de la primera vegada que vaig dur un Flaó a casa, ja no em vaig poder escapar cap vegada de portar el pastís. Fins que vaig dir: ja n’hi ha prou, l’he de fer jo mateixa!. Llavors vaig demanar-li a la meva amiga Lina (l'eivissenca) una recepta de casa, res de buscar per Internet, jo volia la de casa seva, finalment la recepta va arribar i em vaig posar mans a la cuina ràpidament.  Els amics venien a fer el cafè i jo els volia sorprendre amb un flaó i així in situ que em fessin totes les crítiques possibles. Però la primera que l’havia de provar era la Lina, que era ella l’especialista i després ja vaig deixar que el provessin tots els altres. Mentre el provava jo me la mirava a veure si em donava l’aprovació i per fi va dir: si, li falta una mica d’herbasana, però ha quedat bo!. Jo em vaig donar per satisfeta!
Com veureu a la recepta s’ha de fer amb formatge fresc d’ovella o de cabra perquè tingui més gust, però no en vaig trobar i el vaig fer amb formatge fresc de vaca sense sal. La meva amiga va ser condescendent ja que a mi em va faltar el gust del formatge de cabra!!!


FLAÓ
Ingredients:
Massa:
250 g de farina
1 ou
50 g de mantega
50 g d’oli
Llavors de fonoll, matafaluga o anís
1 culleradeta de llevat
50 g de sucre
Ratlladura d’una llimona

Farcit:
800 g de formatge de cabra i/o ovella ( jo vaig posar formatge tendre ecològic sense sal de vaca)
6 ous
400 g de sucre
2 cullerades ben plenes d’herbasana ( no menta)


 
Massa:
Barregem la farina amb el llevat, el sucre, les llavors de fonoll,i la ratlladura de llimona, després afegim la mantega pomada i l’oli, juntament amb l’ou i anem amassant fins formar una pasta bona d’estirar amb la qual folrarem un motlle d’uns 24 cm de diàmetre. Si us queda massa trencada afegiu una mica de llet.



 



Farcit:
Amb el minipimer triturem el formatge, afegim els ous, el sucre i l’herbasana i ho barregem tot molt bé.
Omplim el motlle i enfornem amb el forn calent aproximadament a 180-200º uns 30-35 minuts.

Espero que us agradi!



divendres, 20 de gener del 2012

TRENA D'ESPINACS A LA CATALANA


Ho sento però les fotos no fan justícia de lo bona que surt! Aquesta va ser una de les propostes salades que vaig fer però no tenia la màquina de fotos i vaig fer el que vaig poder amb la màquina dels meus fills!



TRENA D’ESPINACS A LA CATALANA

Ingredients:
1 làmina de pasta de full
1 paquet d’espinacs congelats
50 g de panses
50 g de pinyons
Formatge tipus Philadelphia
1 ou per pintar
Preparem els espinacs coent-los  amb una mica d’aigua i sal uns 8 minuts. Després els escorrem molt bé i els barregem amb les panses i els pinyons. Ho deixem refredar fins el moment d’omplir la trena.
Per fer la trena hem de dividir mentalment el rectangle de pasta de full en tres parts i llavors anar fent talls obliqües a banda i banda.
A la part central posem els espinacs i a sobre el formatge cremós.
Finalment anem tancant la pasta de full creuant la pasta per formar la trena.
Una vegada feta la pintem amb ou batut i l’enfornem a  200-210º un 15-20 minuts fins que veieu que està ben enrossida.


Espero que us agradi!

dimarts, 17 de gener del 2012

FUDGE DE CREMA DE XOCOLATA


Aquesta recepta és d’aquelles que no se’ls hi pot dir que són fàcils sinó que són superfàcils. No necessita forn, no necessites més que un cassó i tres  ingredients. El nom amb va cridar l’atenció ràpidament ja que no sabia de que es podia tractar i buscant per Internet la traducció va ser clara “dolç de sucre”. Es clar sucre, sucre i més sucre. Els ingredients són només tres però es converteixen en una bomba de rellotgeria una vegada combinats. Tots els que l’han provat, encara que és una bomba no poden menjar només un trosset.
La recepta amb va venir a través del bloc “ Le palais gourmand” que segueixo des de que vaig tornar a estudiar francès després de molts d’anys i a part d’aprendre l’idioma  a més a més té unes receptes fantàstiques.

Vinga i ara la recepta!



FUDGE DE CREMA DE XOCOLATA
Ingredients:
300 ml de llet condensada
200 g de xocolata fondant
250 ml de crema de xocolata (Nocilla, Nutella)
Es posen tots els ingredients en un cassó i es barregen a foc molt baix i procurant que no s’enganxi fins que està tot dissolt.
En un motlle de plum-cake untat amb mantega s’aboca la barreja anterior i es posa a la nevera un mínim de tres hores.
Una vegada fred es talla en porcions individuals.
Espero que us agradi!

divendres, 13 de gener del 2012

PASTÍS DE XOCOLATA ( per a la nit de Reis)


Aquest any, la nit de Reis va ser especial a casa, els Reis van passar a fer-nos una visita i entregar personalment els regals en els nens de la casa ( els meus i els dels amics,  ens vàrem reunir  unes 40 persones!)Per tal d’entretenir al personal vaig fer unes quantes coses per menjar, tant salat com dolç i aquest va ser un dels tres dolços que vaig preparar perquè els amics i Ses Majestats mengessin una mica.


PASTÍS DE XOCOLATA ( per a la nit de Reis)

Ingredients:

75 g de galetes
50 g d’ametlles torrades
100 g de sucre moreno
75 g de mantega
100 ml de llet
100 g de xocolata fondant
 3 ous






 
El primer que farem es fondre la xocolata amb la llet i la mantega a foc fluix. Reservem.
Després batem molt bé els ous amb el sucre fins fer una crema homogènia a la qual afegirem la xocolata desfeta, les galetes i les ametlles triturades molt a poc a poc per no baixar la barreja.
Es posa tot en un motlle de plum-cake untat amb mantega i es cou amb al forn ja calent uns 30 minuts a 180º aproximadament.
S’ha de desemmotllar una vegada fred.
Espero que us agradi!
P.D.: a Ses Majestats els hi va agradar molt i ens van deixar molts de regals!


dimarts, 10 de gener del 2012

POLVORONS D'AVELLANES




Uff! ja se que fa dies que no publico cap recepta i no és per no haver cuinat eh! sinó que no he tingut temps de redactar, fer les fotografies i finalment publicar-les, però ara que tot torna a la normalitat ( escola, feina, activitats...) em poso un altre cop a la feina. Per la nit de Reis vaig fer moltes coses ja que els Reis es van presentar a casa i tots els amics estaven convidats a l'esdeveniment! Poc a poc us aniré presentant les receptes noves que vaig fer i que van tenir molt d'èxit!

POLVORONS D’AVELLANES
Ingredients:
200 g de farina
100 g de seu
100 g d’avellanes torrades
150 g de sucre moreno
1 clara d’ou
1 pell de llimona
1 culleradeta de Royal
½ culleradeta de canyella

Tritureu les avellanes torrades amb el minipimer i reserveu.
Barregeu la farina amb el seu, la clara d’ou, la raspadura de pell de llimona, el sucre el Royal, la canyella i les avellanes.
Una vegada està tot ben barrejat, estireu la pasta deixant-la d’un centímetre de gruix i aneu tallant amb un talla pastes de la forma que vulgueu.
Col·loqueu-les a la safata del forn amb un paper de forn i coeu-les a 180º uns 15 minuts.
Una vegada fredes empolsimeu-les amb sucre llustre.

Espero que us agradin!