dilluns, 31 d’octubre del 2011

BUNYOLS DE VENT DE TOTS SANTS (MENORCA)


 




L’any passat una amiga en va trobar en el súper i em va demanar: què tens en el bloc els bunyols de Tots Sants? I jo tota convençuda li vaig dir que si. Quina va ser la meva sorpresa en veure que no els tenia posats. Em vaig posar a la feina i aquí us presento els meus bunyols.
A Menorca, es fan ben diferents que a Barcelona (recepta que si que tinc posada en el bloc) i per això aquest any no podia passar de posar-los, hi ha gent que els fa amb patata, altres en moniato, i altres mig i mig, també hi ha gent que els fa amb mantega, seu (llard) o mantega de pagès ( una mantega feta pels pagesos), jo els he fet amb mantega hi ha obtingut



l’aprovació de tots els de casa.
A més a més, avui la meva filla n’havia de portar a l’institut per poder vendre’ls i així fer una mica de calaix pel viatge de final de curs, així que ja em veieu a les 6’30 del matí fregint bunyols i preparant una safata per dur a classe!




 BUNYOLS DE VENT DE TOTS SANTS (MENORCA)
 Ingredients:
300 g de moniato o patata
100 g de mantega
100 g de sucre
400 g de farina
1 ou
25 g de llevat
El primer que farem per fer els bunyols és bullir la patata o el moniato pelats fins que estiguin tendres.

Una vegada cuit ho passarem en un bol i  deixarem que es refredi una mica per tot seguit aixafar-ho amb una forquilla.

Amb una mica de l’aigua de coure les patates o el moniato dissoldrem el llevat i reservarem.

Amb la patata o el moniato ben aixafat li afegirem el sucre, l’ou batut, la mantega, el llevat i finalment la farina, que l’haurem passada pel sedàs.

Tota aquesta pasta l’haurem de pastar bé i deixar llevar un parell d’hores.
Si no els podem fregir en aquest moment, posarem la pasta en una bossa de plàstic i ho deixarem a la nevera fins el moment de fregir, traient la pasta uns minuts abans perquè se temperi.


 
Una vegada llevat, escalfarem en una paella força oli de gira-sol (l’oli ha d’estar calent, sense fer fum) i amb les mans mullades amb l’aigua de coure la patata o el moniato, farem boletes que en el moment de tirar-les a la paella els hi haurem de fer un forat en mig amb l’ajuda del dit polze.
Una vegada cuits els empolsimarem amb sucre, mel o arrop.

* L’arrop és un xarop fet amb figues de moro o altres fruites com meló, raïm i cuit molt a poc a poc fins que té la textura d’un xarop espès.

Espero que us agradin!


dissabte, 29 d’octubre del 2011

PASTÍS DOLÇ


Presentació



Quan érem  petits a casa una de les llaminadures que ens feien per berenar era llet condensada cuita. Fèiem muntanyes de galetes “Maria” farcides de llet condensada i jugàvem amb els amics a veure qui la feia més alta.
Recordant aquells moments vaig anar a comprar un pot de llet condensada, el vaig coure i vaig omplir aquest pa de pessic per celebrar l’aniversari del fill d’uns amics.
Uf! Quins records a  llet condensada cuita !







La base
 Ingredients:
 Pa de pessic:
 125 g  de sucre
 125 g de farina
 4 ous
 1 culleradeta de Royal
 Raspadura de llimona

1 pot de llet condensada
Almívar
Ametlles per decorar

El dia abans, per tal  que estigui freda, bullim la llet condensada (sense obrir el pot) amb l’olla a pressió durant uns 30 minuts. Reservem.
Per fer el pa de pessic: en un bol hem de barrejar els ous sencers amb el sucre fins que quedi una crema esponjosa, llavors afegir la raspadura de llimona.
Després afegim la farina i el llevat tot passat pel sedàs, remenem una mica fins incorporar-ho tot bé.
En un motlle de 26 cm untat amb mantega i millor amb un paper de forn al fons coure’l al forn calent  180º uns 30 minuts.
Quan el traiem del forn, per treure-li l’aire el deixem caure d’un pam al terra tres o quatre vegades i així no baixa.
Fem un almívar amb quatre cullerades d’aigua i quatre de sucre i ho coem a poc a poc fins que s’espesseixi una mica. Deixem que es refredi.

Una vegada fred, obrim el pa de pessic pel mig i el reguem amb l’almívar per després omplir-lo amb la llet condensada cuita.
Finalment, el decorem amb les ametlles.




Espero que us agradi!



dissabte, 15 d’octubre del 2011

TRENA DE PERNIL I FORMATGE AMB COR DE FORMATGE CREMÓS


Aquesta manera de presentar la pasta de full l’he vist per nombrosos blocs ( un dels  que l’ha vaig veure fa molt de temps és Destapant Cassoles),  i em va cridar l’atenció el  fàcil que era fer-la i el resultat que donava.  Fa uns dies vaig tenir l’ocasió de preparar-la per portar-la a casa d’uns amics on fèiem un sopar improvisat, a les 7’30 ho parlàvem i a les 9 quedàvem! Així que vaig anar a comprar la pasta de full i em vaig posar a fer feina.
Una vegada cuita

TRENA DE PERNIL I FORMATGE AMB COR DE FORMATGE CREMÓS
Abans de coure
Ingredients:
1 làmina de pasta fullada
Pernil dolç
Formatge
Formatge cremós




Per fer aquesta trena hem de dividir mentalment el rectangle de pasta de full en tres parts i llavors anar fent talls obliqües a banda i banda.
A la part central posem el pernil dolç, després el formatge a làmines i finalment el formatge cremós.
Finalment anem tancant la pasta de full creuant la pasta per formar la trena, sense que quedin espais.
Escalfeu el forn a 200ºC.
La trena s’ha de pintar amb ou batut i enfornar uns 20-25 minuts fins que estigui ben dorada.
Una vegada cuita
El farcit


Espero que us agradi!

dimecres, 12 d’octubre del 2011

COCA AMB POMA I CANYELLA





I avui la coca de sempre però amb dues petites variacions, la poma i la canyella. A casa la coca de iogurt els hi agrada molt però a la vegada acostumo a fer petits canvis perquè no sigui sempre igual, des d’afegir xocolata, nous, panses, poma, coco...i la veritat no se amb quina quedar-me!

COCA AMB POMA I CANYELLA

Ingredients

1 iogurt natural
3 ous
1 mida de iogurt d'oli
2 mides de sucre
3 mides de farina
1 sobre de llevat Royal
Un polsim de canyella
1 poma
Barrejar tots els ingredients amb el minipimer menys la poma que la tallarem a trossets i l’afegirem una vegada tot estigui ben barrejat  (podem reservar unes tallades de poma per decorar) i posar en un motlle de plum-cake per enfornar a 170º durant uns 35-45 minuts.

Bona de fer, no?
Espero que us agradi!