L’any passat una amiga en va trobar en el
súper i em va demanar: què tens en el bloc els bunyols de Tots Sants? I jo tota
convençuda li vaig dir que si. Quina va ser la meva sorpresa en veure que no
els tenia posats. Em vaig posar a la feina i aquí us presento els meus bunyols.
A Menorca, es fan ben diferents que a
Barcelona (recepta que si que tinc posada en el bloc) i per això aquest any no
podia passar de posar-los, hi ha gent que els fa amb patata, altres en moniato,
i altres mig i mig, també hi ha gent que els fa amb mantega, seu (llard) o
mantega de pagès ( una mantega feta pels pagesos), jo els he fet amb mantega hi
ha obtingut
l’aprovació de tots els de casa.
A més a més, avui la meva filla n’havia de
portar a l’institut per poder vendre’ls i així fer una mica de calaix pel
viatge de final de curs, així que ja em veieu a les 6’30 del matí fregint
bunyols i preparant una safata per dur a classe!
BUNYOLS DE VENT DE TOTS SANTS (MENORCA)
300 g de moniato o patata
100 g de mantega
100 g de sucre
400 g de farina
1 ou
25 g de llevat
El primer que farem per fer els bunyols és
bullir la patata o el moniato pelats fins que estiguin tendres.
Una vegada cuit ho passarem en un bol i deixarem que es refredi una mica per tot
seguit aixafar-ho amb una forquilla.
Amb una mica de l’aigua de coure les patates o
el moniato dissoldrem el llevat i reservarem.
Amb la patata o el moniato ben aixafat li
afegirem el sucre, l’ou batut, la mantega, el llevat i finalment la farina, que
l’haurem passada pel sedàs.
Tota aquesta pasta l’haurem de pastar bé i
deixar llevar un parell d’hores.
Si no els podem fregir en aquest moment, posarem
la pasta en una bossa de plàstic i ho deixarem a la nevera fins el moment de
fregir, traient la pasta uns minuts abans perquè se temperi.
Una vegada llevat, escalfarem en una paella
força oli de gira-sol (l’oli ha d’estar calent, sense fer fum) i amb les mans
mullades amb l’aigua de coure la patata o el moniato, farem boletes que en el
moment de tirar-les a la paella els hi haurem de fer un forat en mig amb l’ajuda
del dit polze.
Una vegada cuits els empolsimarem amb sucre,
mel o arrop.
* L’arrop és un xarop fet amb figues de moro o
altres fruites com meló, raïm i cuit molt a poc a poc fins que té la textura d’un
xarop espès.
Espero que us agradin!