Avui és el meu aniversari i després de rumiar
una mica quin pastís m’havia de fer he optat per aquest tortell de pasta choux,
que és una de les pastes que més m’agraden i l’he farcit de crema de mantega d’avellanes
pels bons records que tinc de petita quan tots els pastissos es decoraven amb
crema de mantega fent flors, formes, dibuixos de mils de colors i que tant m’agradava
menjar-me.
A més a més, he aprofitat la pasta i he fet
unes quantes lioneses que he farcit de llet condensada unes i altres de crema
de mantega, regant-les amb xocolata desfeta. Però d’això no m’han deixat ni fer
les fotos ja que se les han menjat abans que pogués treure la càmera.
Així és que us presento el meu pastís d’aniversari!
TORTELL DE PASTA CHOUX FARCIT DE CREMA DE
MANTEGA D’AVELLANES
250 ml d’aigua
160 g de farina
100 g de mantega
4 ous
1 pessic de sal
Farcit:
200 g de mantega
1 ou
125 g de sucre
250 g d’avellanes torrades
6 galetes tipus maria
Per fer la pasta choux, en una olla posem l’aigua
freda, la mantega a trossets i el pessic de sal i ho anem escalfant a poc a poc sense que bulli
mentre remenem la barreja perquè és vagi barrejant tot molt bé.
En el moment en que veiem que vol arrencar el
bull fem una batuda amb el batedor i tirem la farina de cop i continuem
remenant fins que la pasta es desprèn de les parets de l’olla.
Fora del foc anem tirant els ous un rere l’altre
barrejant-los molt bé amb la pasta abans de tirar el següent .
Posem la pasta a la mànega pastissera amb un
broquet ample d’uns 2 cm de diàmetre. Deixar refredar.
En una plata de forn amb paper de forn pintem
un cèrcol amb farina que ens ajudarà a fer el tortell més rodó i formem el
tortell.
El pintem amb ou batut i l’empolsimem amb
ametlles filetejades.
Escalfem el forn a 250º. Enfornem baixant la
temperatura a 200º uns 30 minuts. Quan acabi el temps obrim el forn i deixem
que es refredi una mica el tortell
encara dins el forn.
Mentre fem el farcit:
Primer de tot picarem les avellanes i les
galetes amb la picadora i reservarem.
Després treballarem l’ou amb el sucre fins
tenir-lo ben barrejat i llavors afegirem la mantega tallada a trossets fins que
tot estigui ben unit.
Una vegada tenim la pasta ben fina afegim la
barreja reservada d’avellanes i galetes i ho anem unit fins fer una pasta.
Reservar a la nevera perquè agafi consistència.
Una vegada el tortell fred i la pasta d’avellana
forta obrim el tortell amb un ganivet que talli molt i farcim tota la corona,
el tornem a tapar i el decorem amb encenalls de xocolata.
Espero que us agradi!