dimarts, 28 de febrer del 2012

TORTELL DE PASTA CHOUX FARCIT DE CREMA DE MANTEGA D’AVELLANES


Avui és el meu aniversari i després de rumiar una mica quin pastís m’havia de fer he optat per aquest tortell de pasta choux, que és una de les pastes que més m’agraden i l’he farcit de crema de mantega d’avellanes pels bons records que tinc de petita quan tots els pastissos es decoraven amb crema de mantega fent flors, formes, dibuixos de mils de colors i que tant m’agradava menjar-me.
A més a més, he aprofitat la pasta i he fet unes quantes lioneses que he farcit de llet condensada unes i altres de crema de mantega, regant-les amb xocolata desfeta. Però d’això no m’han deixat ni fer les fotos ja que se les han menjat abans que pogués treure la càmera.



Així és que us presento el meu pastís d’aniversari!

TORTELL DE PASTA CHOUX FARCIT DE CREMA DE MANTEGA D’AVELLANES

Ingredients:
250 ml d’aigua
160 g de farina
100 g de mantega
4 ous
1 pessic de sal
Farcit:
200 g de mantega
1 ou
125 g de sucre
250 g d’avellanes torrades
6 galetes tipus maria
Per fer la pasta choux, en una olla posem l’aigua freda, la mantega a trossets i el pessic de sal i ho  anem escalfant a poc a poc sense que bulli mentre remenem la barreja perquè és vagi barrejant tot molt bé.
En el moment en que veiem que vol arrencar el bull fem una batuda amb el batedor i tirem la farina de cop i continuem remenant fins que la pasta es desprèn de les parets de l’olla.
Fora del foc anem tirant els ous un rere l’altre barrejant-los molt bé amb la pasta abans de tirar el següent .
Posem la pasta a la mànega pastissera amb un broquet ample d’uns 2 cm de diàmetre. Deixar refredar.
En una plata de forn amb paper de forn pintem un cèrcol amb farina que ens ajudarà a fer el tortell més rodó i formem el tortell.
El pintem amb ou batut i l’empolsimem amb ametlles filetejades.
Escalfem el forn a 250º. Enfornem baixant la temperatura a 200º uns 30 minuts. Quan acabi el temps obrim el forn i deixem que es refredi  una mica el tortell encara dins el forn.
                                                                                    
Mentre fem el farcit:
Primer de tot picarem les avellanes i les galetes amb la picadora i reservarem.
Després treballarem l’ou amb el sucre fins tenir-lo ben barrejat i llavors afegirem la mantega tallada a trossets fins que tot estigui ben unit.
Una vegada tenim la pasta ben fina afegim la barreja reservada d’avellanes i galetes i ho anem unit fins fer una pasta. Reservar a la nevera perquè agafi consistència.
Una vegada el tortell fred i la pasta d’avellana forta obrim el tortell amb un ganivet que talli molt i farcim tota la corona, el tornem a tapar i el decorem amb encenalls de xocolata.




Espero que us agradi!

dimarts, 21 de febrer del 2012

BAVARESA DE TARONJA


Avui és el “dia de la sobrassada”, ja us he parlat altres vegades d’aquest dia on els amics ens trobem al migdia pel tal d’encendre un fester (una fogata) i torrar sobrassada tendre, botifarrons, carn... per fer uns bons entrepans. Tots portem sobrassada i altres coses per compartir i jo una de les coses que  he fet ha sigut aquesta bavaresa.



BAVARESA DE TARONJA
Ingredients:
9 fulles de gelatina
250g de nata
15 g de sucre llustre
El suc de 4 taronges (aprox. 400 ml de suc)
El suc de mitja llimona
2 ous
150 g de sucre

 
Hidratem les fulles de gelatina amb una mica d’aigua freda durant uns 10 minuts.
A part munten la nata amb el sucre llustre i reservem a la nevera.
En un caçó escalfem el suc de les taronges i el de la llimona juntament amb el sucre i els ous lleugerament batuts, anem remenant sense deixar que bulli, just abans de bullir tirem les fulles de gelatina hidratades i escorregudes i tornem a batre uns segons més per desfer la gelatina. Vigilar que no bulli!
Reservem fins que es refredi.
Una vegada fred barrejarem amb la nata muntada amb moviments suaus.
Una vegada tot barrejat s’aboca en un motlle (tipus taper o silicona) corona i es posa a la nevera un mínim de 5 hores.
Aquesta classe de postres per a mi és millor fer-los el dia abans.
Espero que us agradi!


dissabte, 18 de febrer del 2012

CILINDRES DE CREMA

 Aquesta recepta és d'aquelles ràpides, fàcils, que quedes bé, que agrada a tothom, bé, no se que més dir-vos per aconseguir que la feu! La vaig fer amb l'ajuda del meu fill petit que cada vegada més li agrada entrar a la cuina, posar.se el seu davantal i posar imaginació i ganes per  fer qualsevol cosa! A més a més també va voler fer les fotos!



CILINDRES DE CREMA
Ingredients:
1 làmina de pasta fullada

Crema pastissera:
100 g de sucre
500 ml de llet
50 g de maizena
3 ous
1 cullerada de sucre vainillat 

Per fer la crema pastissera treballem els ous amb el sucre fins obtenir una barreja fina, després afegim la Maizena i finalment afegim la llet calenta que podem haver aromatitzat amb canyella o vainilla i no parem de remoure fins que arrenqui el bull. Llavors ho traiem del foc i continuem remenant una estoneta més. Reservem dins la màniga pastissera fins el moment de fer.la servir.
Per fer els cilindres tallem la pasta de full en sis rectangles iguals i enrotllem cada motlle (jo he fet servir els de fer xuxos), posant la unió a la part de baix. Pintem amb ou batut.
Els enfornem amb el forn calent a 200-220º fins que estiguin daurats.
Una vegada fred els cilindres els omplim amb la crema i els reguem amb caramel.

Espero que us agradi!



dissabte, 11 de febrer del 2012

CRESTES, RUBIOLS O EMPANADILLES D’ESPELTA FARCIDES DE VERDURES


Amb aquesta recepta us vull explicar una massa molt fàcil de fer i una manera de menjar verdures diferent.
La pasta amb la farina integral d’espelta queda amb molt de sabor i a la vegada molt fina i bona de treballar. El farciment pot ser de mil i una coses però si el que pretenem és menjar verdures, amb els espinacs queda perfecta.


Bé us passo la recepta a veure que trobeu!

CRESTES, RUBIOLS O EMPANADILLES D’ESPELTA FARCIDES DE VERDURES
Ingredients:
125 g d’oli d’oliva
125 g d’aigua
325 g de farina integral d’espelta
Un pessic de sal aromatitzada o sal i una culleradeta d’orenga
Farcit:
Un manat d’espinacs o espinacs congelats
2 llaunes de tonyina
4 cullerades de tomàquet fregit
1 ou dur
Un grapat de panses i pinyons( si us agrada el contrast dolç i salat)

Per fer la pasta afegirem a la farina la sal, l’aigua i l’oli i anirem amassant fins tenir una massa fina i fàcil de treballar que deixarem reposar a la nevera uns 30 minuts.
Pel farciment hem de coure els espinacs i llavors els barregem amb les dues llaunes de tonyina ben escorregudes, el tomàquet fregit, l’ou dur i les panses i ho passem tot junt per la paella uns minuts. Deixem refredar.
Estirem la pasta i tallem cèrcols de la mida del motlle de les empanadilles, omplim amb una cullerada de farcit i tanquem. Si no teniu el motlle, talleu els cèrcols, ompliu-los i tanqueu-los amb ajuda d’una forquilla pressionant tot al voltant.
Escalfar al forn a 180-200º i coeu-los fins que tinguin color, uns 15-20 minuts.
Espero que us agradin!

dilluns, 6 de febrer del 2012

MAGDALENES


Aquest cap de setmana de fred hem aprofitat per fer anar el forn una mica més que de costum, encara no us ho havia dit però he canviat el forn i estic a la fase d’aprenentatge per aconseguir que ens entenguem tant bé com amb l’anterior.  Poc a poc arribarem a acostumar-nos a treballar junts però m’està costant una mica i és que el primer ja tenia 20 anys i amb els ulls tancats ja sabia com sortiria tot allò que enfornava i en canvi ara només faig que mirar si cou bé, si la massa puja, si es crema... bé que estic fent unes quantes proves per poder-nos entendre a la perfecció.
Vaig provar de fer aquestes magdalenes ( que van sortir molt bé) però jo em vaig passar els 15 minuts asseguda davant del vidre mirant com evolucionaven!

MAGDALENES


Ingredients:
125 g de farina de blat
125 g de farina de blat d’indi (Maizena)
175 g de sucre llustre
2 ous
1 pell de llimona ratllada
100 g d’oli de gira-sol
½ sobre de llevat Royal
60-70 ml de llet
Per fer aquestes magdalenes primer de tot batem els ous amb el sucre fins fer una crema homogènia, després afegim a poc a poc l’oli i la llet i continuem barrejant.
Barregem les farines i el llevat i ho afegim en moviments lents a la barreja anterior.
Finalment incorporem la ratlladura de la pell de llimona.
Omplim els motlles de magdalenes amb aquesta barreja i deixem que reposi una mica la pasta.
Escalfem el forn a 230º i en el moment d’enfornar-les el baixem a 210º i les coem uns 15-17 minuts.
Espero que us agradin!

dimecres, 1 de febrer del 2012

GRATINAT DE PATATES


Aquesta és una d’aquelles receptes bones de fer , sempre tenim els ingredients i normalment agrada a tothom. En total en una hora tenim un primer plat o un acompanyament ben bo i mentre cou en el forn fem el segon plat, una amanida i el postre!



GRATINAT DE PATATES
Ingredients:
1 k de patates
30 g de mantega
½ de llet
2 ous
Formatge tendre
100 g de Roquefort
Oli,sal,nou moscada




Pelem les patates i les tallem finetes com per fer truita. Després tallem el formatge tendre a trossets.
Posem un raig d’oli en una safata de forn i fem capes alternes de patates, formatge tendre i roquefort (nosaltres afegim formatges forts a tot ja que ens agraden molt).






Després preparem la barreja dels ous amb la llet, una mica de sal, la nou moscada i la tirem per sobre les patates. Posem unes boletes de mantega per sobre i ho enfornem a forn mig uns 40 minuts. Mirar si les patates estan prou cuites amb un escuradents.
Espero que us agradi!